tisdag 7 december 2010

Sjukvården gynnar höginkomsttagare

SvD publicerar idag en artikel där två forskare, professor Anell och Gerdtham diskuterar hur sjukvårdens tillgänglighet i Sverige i hög grad påverkas av vårdtagarens inkomst. Primärvården utnyttjas av låginkomsttagare och specialistsjukvården frekventeras av höginkomsttagare. Man menar på att det är primärvården i Sverige som är underutvecklad både kompetensmässigt och resursmässigt och de med en högre inkomst väljer andra alternativ.

Samtidigt menar författarna att hälsan är relativt jämnt distribuerad bland befolkningen jämfört med andra länder, samtidigt är det bara USA och Portugal bland OECD länderna som har en större socioekonomisk snedfördelning bland vårdtagarnas läkarbesök. Flera rapporter visar att hälsa och mortalitet bland den svenska befolkningen är ojämnt fördelad vid jämförelse med andra EU länder och detta inte enbart beror på hur offentliga finanser sprids i vårdapparaten.

Det finns ett antal svenska och internationella forskningspublikationer som visar på hur hälsofördelningen bland den svenska befolkningen inte är jämt fördelad men även att Sverige ligger relativt långt ner på listan när man jämfört olika nordiska och EU länder och hur forskarna i SvD ändå konkluderar att den svenska vården är inte tillgänglig i samma utsträckning för alla utan att påverka folkhälsan är märkligt och en besynnerlig slutsats.

3 kommentarer:

  1. Har själv en kronisk sjukdom och lever på utmätning. Jag har inte råd att besöka kliniken i Göteborg för specialisthjälp och Kronofogden menar på att vårdcentralen i min kommun är tillräcklig.

    Ellinor

    SvaraRadera
  2. Har ett färskt exempel från igår, det gäller iofs tandvård. En kvinna som lämnat kostnadsförslag till kfm för att få specialisttandvård som ska förhindra/fördröja hennes tandlossning.Kostnad 9 000 kr. Kfms svar är att de inte tycker att hon behöver det än. Vaddå ÄN, ska hon vänta då tills tänderna trillat ut? Och vad kostar det då?

    SvaraRadera
  3. Jag önskar att alla som har utmätning och nekas av fogden att få nödvändig behandling pga av kostnader skall gå till EU-domstolen. Ju fler som anmäler desto bättre. Det är min övertygelse att vi får inga förändringar i utmätningssystemet inom Sverige på många många år - vi måste börja göra oss hörda till i första hand EU-domstolen. Det är på tok för mycket idioti och stängda dörrar för att överhuvudtaget kunna gå vidare i livet som gäldenär. Det finns något som fortfarande heter människovärde även om det inte existerar i Sverige längre. En anledning till detta är att Sverige har inte haft några nationella prövningar som krig o dyl och folket här har aldrig behövt samla sig tillsammans mot något sådant. Här går var och en sin egen väg och är sig själv närmast.

    SvaraRadera