söndag 28 november 2010

Svenska gäldenärer och terrorister

Tidningen HD skriver idag om att ca 500 000 människor i Sverige saknar en ekonomisk buffert och att sparandet inte är en prioritetet när vardagsekonomin inte går ihop. Ett nyktert konstaterade som ingen egentligen blir klok på och jag kan undra var någonstans nyhetesvärdet ligger? Kan det vara att fattiga inte sparar i lika hög grad som väbärgade?  I så fall borde journalisten belönas med något slags pris då man har kombinerat antalet skuldsatta i Kronofogdens register med de som inte har en buffert. Hur kan de ha en buffert när de ligger under utmätning hos Kronofogden?

Jag pratade med en kollega i USA i veckan som ryggade till när han fick höra om Kronofogden i Sverige och dess resurser och diverse verktyg för att hjälpa borgenärer. Han gjorde genast liknelser med Department of Homeland Security och NSA (National Security Agency) och även FBI som är de enda myndigheterna i USA som kan frysa konton och övriga tillgångar utan domstolsbeslut. Men dessa myndigheter jagar inte överskuldsatta utan terrorister och andra samhällsfientliga individer.

Amerikanska IRS (Skatteverket) måste ha domstolsbeslut innan de kan frysa tillgångar på konton och de bryr sig endast om skatteskulder och inget annat. Men den regelbundna övervakningen av gäldenärer och deras tillgångar som Kronfogden sysslar med, visar ju att den svenska staten litar inte på medborgarna, iaf inte de socialt marginaliserade. Kronofogden är inte en polisiär myndighet i den bemärkelsen, men förutom avsaknaden av skjutvapen har de samma breda övervakningssystem  på svenska gäldenärer som amerikanska myndigheter tillämpar på terroristbekämpning.

Jag hade även kontakt med en man på CSN, veckan innan denna angående ett ärende för en av mina klienter som söker skuldsanering. Handläggaren på CSN var lyrisk över faktumet att man spenderar stora pengar och resurser på att utveckla allt mer sofistikerade metoder och system för att komma åt skuldsatta. Precis detta har jag hört från Kronofogden vid flera tillfällen, en slags berusande glädje över att utveckla avancerade och kostsamma system för att komma åt vad? Vem är det som slagit dessa personer/myndigheter i huvudet att evighetsgäldenärer har en skattkista dold och att det är bara en fråga om utvecklandet av rätt system eller process för att hitta eller komma åt den? När det inte finns pengar så spelar det ingen roll hur mycket de utvecklar system och processer. Det är detta tänket som är fel, att myndigheter utgår från att överskuldsatta inte vill göra rätt för sig utan måste tvinga dem genom övervakning och tvång.

Det finns en viss liknelse i hur Amerikanska anti-terrorist myndigheter profilerar sig i jakten på terrorister och hur Kronofogden och numera även statliga CSN raljerar inför media om jakten på överskuldsatta både i Sverige och utomlands. Likt terrorister ska de inte komma undan och det ska inte finnas någon fristad i världen där de ska känna sig trygga. CSN arbetar intensivt och spenderar mycket pengar på personal och processapplikationer för att bredda antalet samarbetspartners utomlands, liksom Kronofogden och inkassoindustrin. Det är inte konstigt att rehabiliteringsperspektivet faller i glömska när fokus ligger på annat.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker du skriver bra och intressant men menar du att människor inte ska behöva betala räkningar?

  SvaraRadera
 2. @anonym

  Jag tror mig ha förstått och veta att det inte alls är vad bloggaren menar. Självklart ska människor betala sina räkningar. Den här bloggen handlar väl mer om hur vi ska göra i Sverige med dem som VILL men INTE KAN betala alla sina räkningar. Och sådana finns det ju faktiskt några stycken, en halv miljon cirka. Inte för att dom á la Lyxfällan köpt hus, sommarhus, ett gäng bilar, båtar och motorcyklar etc, utan för att dom blivit arbetslösa, sjuka, drivit företag som gått i konkurs mm.mm. Allt beroende på händelser de inte kunnat förutse och inte kunnat påverka. Kan man förutse och påverka att man blir utblottad, så blir man det inte. INGEN vill frivilligt bli utblottad.

  Så vad gör vi då med dessa människor i Sverige? Hur "straffar" vi dem som VILL med INTE KAN betala? Är det rimligt att vi jagar dem, ofta till döds, hela livet, eller ska vi behandla dem mänskligt så att de kan komma tillbaka till värdiga och produktiva liv? Ska vi bara säga "skyll dig själv", eller ska vi ha ett fungerande system för ekonomisk rehabilitering?

  Läs den här bloggens inlägg en gång till med dessa frågor i bakhuvudet, så tror jag du finner svaret på din egen fråga.

  / Per Ahlin, Fresh Start

  SvaraRadera
 3. Så här ser en kommentar till ditt förra inlägg ut: "Jag arbetar på Kronofogden i Göteborg och där ser jag hur personer som saknar utmätningsbara tillgångar ändå har fina kläder och bilar registrerade i andras namn."

  Om detta är signifikativt för synen på överskuldsättning hos myndigheten, förstår man bättre deras inställning till de antiterroristmedel som ska tas i bruk för att sätta åt överskuldsatta. Kanske Rikskronofogden Eva Liedström Adler har en kommentar?

  "Hellre sätter vi åt tiotusentals stackars fattiga satar, än vi låter en skurk i fina kläder och med fin bil komma undan." - ska det bli myndighetens nya slagord, i st.f. det gamla om "balans"?

  / Per Ahlin

  SvaraRadera