måndag 6 december 2010

Lyfällans andra ansikte

Lyxfällans tidigare programledare, Charlie Söderberg är i blåsväder för att han genom sitt utbildningsföretag, "balansekonomi", säljer och paketerar högst tvivelaktiga spaformer till människor som tidigare råkat illa ut ekonomiskt. Lyxfällans tidigare profil och numera konsumentupplysare inom det välrenommerade programmet PLUS i SVT betonar å ena sidan vikten av en ekonomi i balans medans han i andra sammanhang säljer och marknadsför sparpaket som liknar pyramidspel. Enligt DN's granskning så har grundaren till Better Globe haft flera liknande projekt bakom sig tidigare och de har lett till konkurs och substantiell ekonomisk förlust för alla småsparare som aldrig fått tillbaka sina pengar.

Charlie Söderberg framstår å ena sidan som ordningsbringaren och problemlösaren för de som hamnat på obestånd men i tysthet främjar och marknadsför han riskfyllda ekonomiska projekt, som i vissa länder är olagliga och som leder till ekonomiska förluster för småspararna som lockas av drömmarna om hög avkasting. Detta är särskilt allvarligt när Charlie Söderberg använder sin position och kända profil som sakkunnig i hushållsekonomi då många människor har hög tilltro tills hans råd.

5 kommentarer:

 1. Ja och vad ska han göra med sin dåliga karaktär och sin övertro på att han är idol?

  SvaraRadera
 2. Charlie Söderberg är bara en "Kalle Anka" figur, som hjälpt till att ge en skev bild av skuldsättning i samhället. I förnedringsprogrammet Lyxfällan med sin kompanjon.

  Hans trovärdighet är lika med noll.

  NoCash

  SvaraRadera
 3. Skickar ett önskemål om att du/ni skriver ett inlägg om "Lyxfällan".

  RogerBUSare

  SvaraRadera
 4. Uppdrag granskning kan väl granska Better Globe och Balansekonomi kanske! Men att försöka få människor som har/har haft kraschad ekonomi att satsa pengar i trädplantering i Kenya! eller Uganda! (inte de stabilaste länderna) med löften om hög avkastning är skumt."Pengar växer på träd Få 12 gånger pengarna i avkastning" så skriver Better Globe! Plantera gärna en massa träd i Afrika men inte av GIRIGHET!

  SvaraRadera
 5. Först och främst; man planterar inte träd pga girighet! Innan du uttalar dig kanske du ska ta reda på allt som Better Globe gör för lokalbefolkningen? Det är ju en bonus att ett välgörenhetsprojekt genererar pengar tillbaka i slutändan.

  Då jag själv har fördjupat mig i detta företag och företagsformen och kan jag med ont hjärta tyvärr påpeka att människor har allt för ofta svårt för att tro på goda idéer, tyvärr. Efter att ha granskat detta kan jag utan problem säga att det är en idé som bör uppmärksammas mer. Titta på utbud/efterfrågan när det gäller träd. Sedan 2002 har den kurvan korsats - dvs efterfrågan blir bara högre och utbudet minskar. Nu när utvecklingsländer som Indien och Kina "kommer ikapp" oss rikare länder kommer även de att kräva samma standard som oss. Japan använde ca (mer) 200 per person medan Indien idag använder runt 5 (osäker på exakta siffror men detta är den ungefärliga skillnaden!) Träd är ett material som alltid kommer att vara attraktivt! Det går inte att bortse från det. Träd är en råvara som också används mer och mer inom tex medicin och speciellt mycket för många engångsprodukter.
  Hoppas att folk som tror att Better Globe är något slags "pyramidspel" fördjupar sig i ämnet innan de uttalar sig. Tycker att det är otroligt onödigt att smutskasta ett sådant utomordentligt företag som Better Globe som faktiskt gör något bra! Skaffar arbetstillfällen till den lokala befolkningen, skänker bort vatten, bygger skolor med sammarbete med Child Africa och mycket annat. Nej jag skulle snarare vilja rekommendera folk att lyssna till Better Globes föreläsare - det är inspirerande. Det skall även läggas ut en film på deras hemsida som förklarar deras arbete på ett förståligt och bra sätt.
  Tack!

  SvaraRadera