söndag 28 november 2010

Ingela

I torsdags så ringde en man till mig angående sin åldersstigna mor som vi kallar för Ingela. Ingela är 87 år gammal och lider av Alzheimers sedan 9 år. Sedan hennes man gick bort har Ingela haft en god man som ser över hennes ekonomi och ser till att räkningarna blir betalda.

Sonen ringde mig då han under ett besök hos sin mor såg ett besked om utmätning från Kronofogden inkommit med anledning av att TV-licensen har förfallit de senaste halvåret. Ingela har bott i denna bostad i 47 år och hon vill avsluta sitt liv där, speciellt med tanke på att hon lider av demens och behöver trygghet. Ingela är dessutom synnedsatt till 85 % och hör mycket dåligt, så min tanke är, hur gick denna delgivning till?

Jag ringde den gode mannen och frågade hur det ligger till och varför tv licensen inte betalats och han sa att han varit sjukskriven en längre tid och inte har haft möjlighet. Nästa samtal gick till Kronofogden och den unga tjejen förklarade att bostaden ska utmätas enligt beslut. Alla viktiga variabler angående vem Ingela är saknas i Kronofogdens system, de vet inte att hon varken är dement eller har en god man. Vi har ett uppdrag och det ska slutföras, oavsett konsekvenser.  Ingela har blivit delgiven både ansökan om betalningsföreläggande och att besked om att bostaden ska utmätas fastän hon är dement, blind och nästan döv och rimligtvis inte vet varför någon besöker henne för att två minuter efter besöket glömma bort att hon haft besök.

5 kommentarer:

 1. Hon får väl antagligen skylla sig själv.

  / Per Ahlin

  (Ehhh... jo, det var ironi.)

  SvaraRadera
 2. Men hur svårt hade det varit för den gode mannen att ordna så att Ingela hade haft autogiro per månad för sin tv-avgift? Och vilka proportioner tar det sig när en bostad kan få utmätas för ett halvårs obetalade tv-avgifter för en gammal kvinna med syn- och hörselproblem??????

  SvaraRadera
 3. Det handlar om att myndigheten, alltså KFM inte har i uppdrag att kolla upp sina klienter. DE BORDE DE HA. Handläggarna verkar fullkommligt strunta i sina klienters bakgrunder.

  De gör sitt arbete. Eller ska vi kalla det vid sitt rätta namn; sitt skarprättarjobb. Sen går de hem och sover gott.

  SvaraRadera
 4. Så är framgångslandet Sverige,se bara till att vara Rik och Frisk så är det apsolut inga problem.

  SvaraRadera
 5. Det är bara förskräckligt alltihopa.

  http://blogg.segra.se/jamforelse/
  http://blogg.segra.se/individuella-bedomningar/

  Gamla blogginlägg. Samma tanke. Man måste göra en urskillning på skuld och skuld.

  //Ulrika

  SvaraRadera