onsdag 8 december 2010

Vi behöver en modernare trygghet

Kronofogdens nuvarande ställning i det svenska samhället har anor som går tillbaka många hundra år i tiden. Utsökningsbalken från 1734, utsökningslagen från 1877, landstatsreformen från 1917 och förstatligandet av verksamheten 1965 är exempel på dels hur gammal myndigheten i sig är, men också på hur föråldrat och illa anpassat Kronofogden och stora delar av deras regelverk är för att möta nuvarande verklighet och behov.

Dagens Kronofogdemyndighet styrs i stora delar av ett regelverk som inte bara är uråldrigt och kvarlämnor efter en annan tid, många av våra lagar är gamla och vi förkastar dem inte för den sakens skull. Men vår syn på demokrati och jämställdhet är inte densamma som den var för varken 30, 50 eller 100 år sedan, ännu mindre för 300 år sedan. Hur vi kan som samhälle låta oss i dagens moderna samhälle styras utifrån ett regelverk byggd på moralism och konservatism från en annan tidsanda, byggd för ett annat samhälle och folk, är för mig en inte bara en gåta utan högst oacceptabelt.

Gäldenärer i Sverige ska inte behandlas år 2010 som de gjorde 1734 eller 1917. Vi accepterar inte att möjligheter till arbete, lika lön och utbildning i vårt samhälle styrs av kön, status eller sexualitet  längre, därför har vi nu en mängd diskrimineringslagar som knappast fanns 1734 eller ens 1917. Utmätningslagen som kom till 1917 var aldrig tänkt att appliceras eller utnyttjas i dagens snabba och globala kredit och konsumtionssamhälle. Stora delar, alltför stora delar av den svenska insolvenslagstiftningen har sitt ursprung i ett samhälle som inte längre finns kvar, vi styrs inte längre av samma värderingar eller moral, men trots detta tvingas dagens svenska gäldenärer utsättas för antik och förlegad lagstiftning, utförd av en "modern" Kronofogdemyndighet, präglad av historiska moral - och könsuppfattningar.

8 kommentarer:

 1. Moralkompassen pekar åt fel håll.
  Dagens situation bygger bara upp allt större klyftor i svenska samhället. Temat är "Sköt dig själv, skit i andra".

  Därför är Moderaterna det största enskilda partiet enligt SCB.

  Får se när skeppet sjunker...

  SvaraRadera
 2. Så sant så sant. Titta bara på hur Kronofogden bedömer alla "fattigas" ansökningar om tandläkarkostnader och sjuikvårdskostnader. Precis som för 150 år sedan. Vem ska få tänder, vem ska få vara utan? Demokrati, jämställdhet, kan inte Kronofogden stava till.

  RogerBUSare

  SvaraRadera
 3. Kronofogden behandlar oss gäldenärer som trälar. Igår fick jag avslag på skuldsaneringsansökan, förra veckan fick jag avslag på extra pengar till tandvård. Min fattigdom och elände ska synas för alla.

  En som inte ler

  SvaraRadera
 4. En sak var ju att för 100 år sedan träffades köpare och säljare, men nu träffas ingen längre. Allt sker över nätet och krediter och lån sköts av bolag man aldrig träffat. Mina skulder köps av bolag jag aldrig träffat med uttalat vinstintresse på bekostnad av min fattigdom.

  Lars
  Sollentuna

  SvaraRadera
 5. Min handläggare på Skusan vägrade mig extra pengar för att köpa barnen nya vinterkläder. Rekordkyla i vinter igen, men fattigas barn ska gå kalla i det nya moderna Sverige.

  Maja

  SvaraRadera
 6. Hej Per,

  Jag heter Lars och skulle behöva komma i kontakt med dig angående mina skulder. Kan du hjälpa mig och min sambo?

  SvaraRadera
 7. Jag har också grunnat mycket på varför utmätningslagarna överhuvudtaget inte anpassats till dagens moderna samhälle. Är politikerna för lata eller vad handlar det om? Är de så inkompetenta att de inte vet hur de tar tag i detta? Eller springer de kapitalets vägar av anledningar som inte tål dagsljus? Det kanske är alla tre.

  Vi får ju aldrig reda på vad det beror på eftersom sträckan mellan gäldenärerna och politikerna är blockerad i det här sammanhanget. Vattentäta skott skulle man kunna säga.

  SvaraRadera
 8. De har inte anpassats till modern tid för att mörka makter inte vill. Det räcker som svar tycker jag. Människan har varit girig sen tidernas begynnelse. Förnuftet & samvetet har ibland vunnit, men ack så få gånger.

  Vi är nu inne i en av de mörkare tiderna i historien. Där människors girighet och egoism råder. Inkassobolagen frodas och tycker t.o.m de gör samhällsnytta! Kronofogden blundar och vågar inte bråka med de stora sedlarnas herrar.

  Arbetarna är,....vad ska jag säga, så att det låter lite finare: ......tror jag skriver så här, så kanske jag inte blir refuserad,... De är "änd-påsatta".

  SvaraRadera