tisdag 15 februari 2011

Inkasso - en lukrativ bransch i skymunda

Nyligen så presenterade SVT att svenska inkassobolag gemensamt tjänade 3 miljarder i fjol. För varje 100-lapp som omsätts så är ca 50-60 kronor ren vinst, för en del bolag så låg marginalen på 80 kronor, vilket är helt otroligt för en bransch som består av skuldmäklare. De köper in skulder för 10- 15 % av värdet i form av stockar, många gånger för en lägre peng än så, samtdidigt som inkassobolagen kräver in 100 % exklusive ränta från fordringsägaren. Det räcker med att 1 av 10 betalar så motiverar det köpen av de andra fordringarna som inte resulterar i betalning.

Inkassoverksamheten är från ett konsumentperspektiv vidrig. Upprätthålla den sk betalningsmoralen med ekonomiska sanktioner mot redan fattiga människor. Inkasso är big business och handlar inte om att göra rätt för sig. Inkassobolagen gör inte rätt för sig är de köper fordringar för 10-15% av värdet för att sedan kräva in full betalning. Har borgenären tagit en smäll på 85 - 90 % av fordran så ska inte inkassobolag kunna kräva in resterade belopp i ren profit.

Alla ska väl göra rätt för sig?

3 kommentarer:

 1. Det var mycket välkommet att se att ni är på banan igen! Så många kloka och bra inlägg ni skrivit, har det varit tomt utan er röst. Den behövs!

  Det ni beskriver är en helt horribel situation. Inkassobolaget tillåts skära guld med kniv; samma kniv man sticker i hjärtat på en växande del av befolkningen. Och lagstiftarna blundar.

  Per Ahlin

  Fy fan, är det här det "rättssamhälle" vi "alla" (enl. statsministern) vet att vi lever i?

  SvaraRadera
 2. Marknaden för avskrivna gamla skulder är viktig för marknaden. Hela Kronofogdens existens bygger ju på detta koncept. Det är helt unikt för Sverige. Världens bästa byråkratland!

  Synd bara att skattebetalarnas pengar går till att skicka dessa otroliga miljarder utomlands.

  NoCash

  SvaraRadera
 3. Ett stort problem är att man håller inte alltid reda på vem man är skyldig pengar tillslut, när man blir lite irriterad på att ett inkassobolag köpt en skuld och man inte fått veta något, då räcker det att det att inkassobolagen påstår att dom skickat ut ett sånt där brev som jag inte kan stava till, så köper tingsrätter det med hull och hår.
  Personligen har jag en del skulder som söks av flera bolag samtidigt =(

  SvaraRadera