tisdag 30 november 2010

Kronofogden orsakar skilsmässor?

Enligt en undersökning som Nordea låtit göra bråkar mer än hälften av alla svenska par om ekonomin och ekonomin är troligtvis en av de största anledningarna till att relationer och äktenskaps avslutas enligt en TNS Gallup undersökning från 2007. I relationer där bara den ene partnern är överskuldsatt så tillämpar Kronofogden ett synsätt från gamla medeltiden, nämligen "paria". En person som är "paria" sprider sitt tillstånd, likt "pesten", till alla närstående som får axla ett betydande ekonomiskt ansvar för den överskuldsatta bara på grund av sin relation till den överskuldsatte.

Det är inte svårt att föreställa sig att Kronofogdens syn på överskuldsatta orsakar stress och vånda i många familjer och även den utökade familjen, med svärföräldrar som kanske måste rycka in. Att göra andra människor solidariskt betalningsansvariga för överskuldsatta enbart för att de väljer att leva tillsammans och är kära visar att överskuldsättning som fenomen sprider sig likt ett virus, genom kontakt och beröring. Skilsmässostatistiken i Sverige är relativt hög och ett säkert antagande är att Kronofogden i många fall är orsaken till den spruckna familjelyckan.

Jag har också sett att många familjer pressas hårt av Kronofogdens syn på gäldenärer, att till slut så hamnar den andre partnern på obestånd också, men även svärföräldrar och andra släktingar som har klivit in och försökt ta ett större ansvar. Budskapet är enkelt, öppna inte dörren för överskuldsatta, även om du är kär.

6 kommentarer:

 1. Min man och jag separerade då han hade skulder hos Kronofogden (innan vi träffades) och jag fick ta ett större ekonomiskt ansvar för mat, hushåll och barn. Till slut orkar man inte, men det är väl det som är tanken?

  Eva
  Västerås

  SvaraRadera
 2. Kanske är det Kronofogden som är den tredje personen i förhållandet?

  - RogerBUSare

  SvaraRadera
 3. Intressant är att i kfms nya Webbtest "Hitta dina ekonomiska styrkor" så hänvisar de också friskt till att människor ska låna av närstående för att lösa sina ekonomiska problem. Det är något som man kanske bör vara ganska försiktig med att råda till...det leder bl.a.ofta till osämja med dem som man mest behöver.

  SvaraRadera
 4. @Kollegan

  Precis vad jag tänkte. Bra av Kronofogden att rekommendera skuldsatta att låna pengar från anhöriga som kan orsaka ytterliga problem och att kontakten med anhöriga försvinner.

  Ella

  SvaraRadera
 5. Om inte annat orsakar de att familjeförhållandena förvärras mellan vuxna och barn. Kronofogden var här och tog sonens (13 år) playstation 3 plus spel som han hade jobbat hårt för genom att dela ut reklam. Mina skulder, men mina barn för betala dem och lida.

  Ella

  SvaraRadera
 6. Vi hjälpte en familj med överklagande ända till HD av en utmätning av en gåva från en familjemedlem, avsedd för att familjen skulle klara av att bo kvar i sin bostad. Det blev nobben hela vägen, vilket du kan läsa om på vår hemsida om du vill: www.fresh-start.se "HD trampar på i ullstrumporna."

  Det är väl därför fogden rekommenderar att man lånar/får pengar av släkten, så att de kan mäta ut pengarna till borgenärerna.

  / Per

  SvaraRadera