måndag 29 november 2010

Koll på Cashen - En förolämpning mot Konsumenter

Konsumentverket, Kronofogden och Finansinspektionen har tillsammans tagit fram ett utbildningsmaterial som heter KPC (Koll på Cashen), och det riktar sig framförallt till gymnasieungdomar i ett syfte att höja kunskapen om privatekonomi och vem kan vara emot en sådan sak?

Forskning visar däremot att konsumenters kunskap om ekonomi inte är relaterad till fenomenet överskuldsättning, enligt professor Ian Ramsey så finns det inga studier som visar att intensiva utbildningskampanjer bidrar till att stävja överskuldsättning, tvärtom kan det göra att fokus dras till annat. Professor Ramsey sa vid ett föredrag förra månaden, "jag som är så välutbildad begår fortfarande dumma ekonomiska misstag". Utbildning och kampanjer är inget substitut för lagstiftning inom området.

Vart är Konsumentverket, Finansinspektionens och Kronofogdens kampanjer för alla evighetsgäldenärer, vart finns de konkreta "smarta" lösningarna för att ta sig ur den sitsen för de som redan är där? KPC visar att man från myndigheters håll resignerat inför alla evighetsgäldenärer eftersom det inte finns några kampanjer eller material riktad till denna grupp.

Rökning minskade först bland befolkningen när skarpare/tydligare lagstiftning inom området kom som förbjöd rökning på en offentliga platser, samtidigt som många arbetsgivare erbjöd friskvårdsbidrag (belöningar) och gratis nikotintugummi. Överskuldsättning är relativt enkelt att lösa om det finns en politisk vilja att lösa det, men jag uppmuntrar svenska myndigheter att sluta håna gäldenärer genom banaliteter som KPC.

8 kommentarer:

 1. Tack för att Du/Ni skriver och gör det så himla bra. Snälla fortsätt...

  Hälsningar Malin

  SvaraRadera
 2. Myndigheterna är tysta i frågan eftersom det inte finns något att göra. KPC är ett skämt.

  BUSare i Jönköping

  SvaraRadera
 3. Kronofogdens dubbla roller är och förblir ett hot mot rättssäkerheten

  Zahid
  juridikstuderande, Uppsala

  SvaraRadera
 4. KPC är som att sätta plåster på en oljeläcka och sedan hoppas på det bästa

  Annika, Budget och - Skuldrådgivare

  SvaraRadera
 5. Hur många bortkastade miljoner har myndigheterna plöjt ner i detta projekt? Fy fan vad förbannad man blir på dessa interna projekt som saknar nytta och mätbarhet!

  Tommy, Bandhagen

  SvaraRadera
 6. @Tommy, dom saknar inte nytta. Dom håller de som _arbetar_med_projektet/projekten_med_lön.

  "Du kan göra pengar genom att hålla dig utanför systemet. Men det är i att jobba MED de som lever utanför systemet de stora pengarna finns."

  http://blogg.segra.se/att-tjana-pengar-pa-de-som-inga-pengar-har/

  Titta bara på det europeiska fattidomsåret. Jag vet inte om det blev så många färre fattiga? Eller ens om det var tanken? Mer att prata OM de som är fattiga. Men mycket pengar kostade det. I konferenser OM de fattiga, OM de hemlösa, OM utanförskapsgrupper AV de som arbetar med de fattiga, AV de som arbetar med hemlösa AV de som arbetar med utanförskapsgrupper.

  Vi får väl se om det kommer någon rapport så småningom om hur mycket själva fattidomen förändrades/minskades.

  SvaraRadera
 7. Men det är ju en jävla grej att lägga pengar på... Att det läggs ner pengar på dessa projekt är ta mig fan tjänstefel och borde vara åtalbart! Kronofogdens rosa T-shirtar i Almedalen var ju också resultatet av en PR-konsult som tänkt till för 10 miljoner på skattebetalarnas kostnad.

  RogerBUSare

  SvaraRadera
 8. kronofogdens senaste projekt är ett ekonomitest på webben där de presenterar sina MOTKRAFTER!http://www.kronofogden.se/webdav/files/Ekonomitest/index.html

  Läser man t.ex fråga 7 så står det: Upplever du att du för tillfället är frisk och mår bra? Om man svarar NEJ kan man i slutet av kfms svar läsa:"Är du orolig för din ekonomi finns det hjälp att få. Om du mår dåligt på grund av din ekonomiska situation ring oss på 0771-73 73 00."

  Ja vad säger man....

  Jag har,tillsammans med många andra busare), för inte så länge sen (29 okt) blivit förevisad en pp-version av dessa MOTKRAFTER av ett par stolta kvinnor från kfms FOK i Göteborg och satt som ett frågetecken. Vad skulle de ha detta till??? Men nu fick jag ju svaret, det var till nättest! Va bra!!!

  Det rosa balanshäftet måste jag också ösa lite galla över! "VI GER DIG RÅD OM DU INTE HAR DET." Säger kronofogden! Exakt hur menar de då?

  SvaraRadera