torsdag 9 december 2010

Car cash försöker rentvå och berättiga affärsverksamheten

Rebecka G. Stork, ordförande för FennoScandia Fordonskredit AB, försöker förtvivlat att ge Car Cash och liknande finansiella tjänster existensberättigande genom att ta debatt med Budget och Skuldrådgivare i Skellefteå. Hon beskriver att Car Cash vänder sig främst till alla de 800 000 människor i Sverige som är avstängda från den konventionella kreditmarknanden och att Car Cash fyller inte bara ett verkligt behov men vidare är man som kreditaktör samhällsnyttig, eftersom många skuldsatta inte kan låna av vänner och bekanta.

Det är egentligen inget fel på Car Cash och deras nischade ingång på den svenska kreditmarknanden, deras intåg belyser bara ett större systematiskt fel i vårt samhälle. Nämligen att alltför många människor som dessa typer av bolag riktar sig till lånar, inte för att konsumera utan för att kunna betala löpande räkningar och andra vardagsutgifter (tandläkare) som inte täcks av inkomsterna. Är det rimligt att svenska myndigheter och politiker lutar sig tillbaka och låter detta ske? Car Cash och andra mikrolåninstitut lånar pengar med kort avbetalningstid och därför försvarar man sig med sina exceptionella räntor och avgifter. Man pratar gärna om att man vänder sig till en grupp människor som det övriga etablissemanget vänt ryggen till. Man försöker desperat legitimera sin verksamhet inför sig själv och andra med att man fyller ett verkligt behov skapat av andra, inte att man utnyttjar människors svaga ställning och position.

Rebecka G Stork vet om att sin verksamhet är högst tvivelaktig ur ett moraliskt perspektiv, det gör de flesta aktörerna inom branscher som tjänar stora pengar på andra människors bristande valmöjligheter och låsta sociala positioner och jag belastar inte Stork för hennes entrepenörskap utan jag belastar myndigheterna och politikerna som låter hennes och liknande affärsverksamheter förverkligas.

3 kommentarer:

 1. Det som är lite unikt i dett fall är att Rebecka G Stork ligger med skuldbördor hos Kronofogden.

  Hon om någon borde väl veta hur det går, eller hur?

  Dessa oseriösa affärsmetoder borde vara förbjudna.

  Snart kan vi säkert belåna våra organ också, kanske man ska panta in en njure till jul?

  Hemska tanke...

  NoCash

  SvaraRadera
 2. Det är oerhört dyrt att vara fattig ur det perspektivet att en marginaliserad människas utsatthet möjliggör utnyttjande i högre grad.

  SvaraRadera
 3. Hej Alla,

  eller kan det vara så att jag vet hur det står till i samhället då jag själv erhållit betalningsanmärkningar när jag bodde i USA. Att jag inte välkomnas in i banksystemet, att jag förlorar mitt MasterCard, för jag är ingen bra kund i Bankens ögon.

  Vi försöker hjälpa människor som har en betalningsförmåga, och att låna 25000 kronor kostar en dryg tusenlapp (1.249 kronor).

  Vi tvingar ingen att låna, men erbjuder en hjälpande hand för den som inte har någon annan att vända sig till, för det är just det vi gör, vi finns i vardagen och hjälper till, för något som kanske blir dyrare än just 1249 kronor.

  Med vänliga hälsningar och önskan om en God Jul.

  Rebecca G. Stork
  070-394 55 77
  rebecca.stork@fordonskredit.se

  SvaraRadera