fredag 10 december 2010

I väntan på en jämställd Kronofogdemyndighet

Nyligen var jag på en dubbelkvart och lyssnade på hur en myndighet i samband med en omorganisation drev ett jämställdhetsprojekt vars syfte var att beskriva hur man kombinerat köns - och organisationsstrategier med en process- och måluppfyllelseanalysmodell i den egna utvärderingen.

Resultatet som forskarna presenterade var strålande, myndigheten i fråga hade verkligen lyckats att få till en jämnare könsfördelning inom organisationen, med fler kvinnliga chefer och de olika verksamheterna inom myndigheterna hade tydliga organisatoriska ramar och målsättningar. Utifrån vad forskarna redovisade verkade detta vara en progressiv arbetsplats där jämställdhet och flexibilitet var nyckelorden. Man hade i högre grad strävat efter att anpassa verksamheten efter de anställdas livsvilkor i kombination med genusperspektivet.

Själv satt jag och funderade på vilken fantastisk arbetsplats detta måste vara, vilket bemötande medborgarna måste få från dessa supernöjda statliga anställda. Allt från superergonomiska arbetsytor till genusanspassade arbetstider som innebar att manliga anställda valde att börja arbeta senare för att stanna kvar längre till att kvinnor valde att börja tidigare för att gå hem tidigare, förmodligen för att hämta barnen på dagis och laga mat åt maken som stannat kvar en timme längre (jämställdhet?). Man hade även investerat ett antal miljoner i en gemensam "återhämtningsyta", en loungeliknande oas med inbjudande fåtöljer, heltäckningsmattor, abstrakt konst på väggarna (för att underlätta konversation kollegor emellan) samt en mycket exklusiv kaffe- och juicebar. En stor fruktskål som ständigt fylldes på med alla möjliga olika exotiska nyttigheter, allt för att driva upp trivselfaktorn och därmed effektiviteten.

Till slut var det någon bland åhörarna som ställde frågan, vilken myndighet är det? Förmodligen för att alla bland publiken var genast aktiva  med sina laptops och Iphones för att uppdatera sina CV i hopp om att få arbeta på denna paradismyndighet. När den ena forskaren efter viss tveksamhet svarade på frågan så hördes i perfekt sammklang ljudet av ca 100 laptoplock som stängdes igen. Den tidigare entusiasmen byttes ut mot känslor av obehag bland oss alla.

Myndigheten i fråga är en av de mest ifrågasatta, kritiserade både bland personal, media och allmänheten och trots alla tidigare positiva ord om flexibilitet och även den ashäftiga, supercoola, dyra och exklusiva "loungen" var det ingen längre bland akademikerna som tyckte att det kändes behagligt. Någon uttryckte det som att det vore som att låta köttkreatur vila på "HÄSTENS" madrasser innan slakten, man färdas liksom bekvämt på vägen mot sitt personliga helvete.

7 kommentarer:

 1. Jaha, så det var alltså där de 50 miljonerna hamnade.

  SvaraRadera
 2. färdas bekvämt på vägen mot sitt personliga helvete. Lysande och tack för underbar läsning.

  Anette

  SvaraRadera
 3. Visst är det suveränt att detta fantastiska stannar mellan myndighetens väggar och är otillgängligt utanför. Nåja personerna innanför har frukt på bordet och får sitt dagliga behov av vitaminkickar tillgodosett...vi andra använder ketchup!!!! Och med konst som är abstrakt i kontrast med en verklighet som dessa helt förnekar...utanför gläds vi andra åt vykortet som vi fick oss tillsänt uppsatt med magnet på kylskåpet. Om vi nu har något skydd alls mot vinden, kylan och snön!?

  SvaraRadera
 4. Vad menas egentligen - jag missunnar inte de som har ett så svårt jobb att arbetsgivaren satsar på att de ska få drägliga arbetsförhållanden. - och hur skulle det gå för vårt samhälle om inte kronofogden fanns? En vän till mig skulle då bli tvungen anlita Hells Angels för att få in en fordran hon har på en annan f. d. vän som skiter i att betala tillbaka sin skuld till henne.
  Hälsningar från en annan budget- och skuldrådgivare.....

  SvaraRadera
 5. Historien vittnar gång på gång att aktörer som utövar repressiv makt omhuldar sin personal extra mycket.

  SvaraRadera
 6. Herregud, du som är "en annan budget- och skuldrådgivare" - har du inte vaknat ännu? "bli tvungen att anlita Hells Angels". Så du är så fyrkantig att du anser att det är enda lösningen utöver det som nu existerar. Tycker du det är normalt att man sätter en halv miljon människor i utanförskap i all oändlighet för att det saknades pengar? Hade det inte varit bättre att dessa fått arbeta och leva drägligt och kunna betala tillbaka i den omfattning de skulle klara av. Som det nu är får många borgenärer ingenting. Det är status quo. Skall m an bara kasta bort alla resurser människor sitter på för att något oförutsett inträffat. Vi lever inte med vetskap om allt som inträffar i framtiden. Saker kan hända men det verkar du inte begripa.

  Har du tänkt på en sak "annan budget- och skuldrådgivare"; du frågar hur det skulle gå för samhället om inte kronofogden fanns. Ja, hur går det i andra länder? Tror du på fullaste allvar att Sverige är mitten av världen som skapat de perfekta livsförhållandena? Nej du, Sverige är en litet land på 9 miljoner människor där över 2 miljoner lever i fattigdom idag. Tycker du det är rimligt i ett så litet land? Gå ut och kika på vad andra länder tycker om Sverige skall du får se något.

  SvaraRadera
 7. Noomi! Du är så djävla klarsynt! Men tyvärr så är inte byråkraten som du vänder orden till detsamma. Där verkar inte logik och kompetens råda.

  Precis som du nämner, det fungerar bra i andra länder där Kronofogden inte härjar och beslutar.

  Personligen tror jag Hells Angels skulle göra ett bättre arbete än Kronofogden, det är väl detta som denne byråkrat kanske syftar på, eller?

  "Utan hjärna är vi bara byråkrater"

  NoCash

  SvaraRadera