tisdag 30 november 2010

Kronofogden hjälper dig att hitta dina ekonomiska styrkor!

Kronofogden har lanserat en ny hemsida, där man har försökt inkludera kända variabler (notera dock att styrkan i dessa variablers eventuella bidrag är okänd) som kan leda till överskuldsättning. Det är alltså ett test som Kronofogden lanserat där man får svara på olika frågor, bland annat sitt förhållande till pengar.

Testet håller lika hög kvalite som Aftonbladets relationstester så är du en flitig användare av tabloid enkäter så kör på. Problemet med detta test och KPC är att Kronofogden upprätthåller synen och visionen att överskuldsättning är relaterat till svenska konsumenters kunskapsnivå om ekonomi och sparande. Kloka, sunda ekonomiska beslut leder alltså inte till överskuldsättning? Nej, detta är fel. Forskning visar att ett lands relativa överskuldsättning inte har att göra med kunskap och utbildning, genom att Kronofogden och Konsumentverket bara fokuserar på denna enda attribut (kunskap) som orsak så cementeras uppfattningen om att överskuldsättning beror på individers okunskap och slarv och de behöver uppfostras vid den svarta tavlan (lyxfällan). Bara rubriken, "Kronofogden hjälper dig att hitta dina ekonomiska styrkor", saknar trovärdighet liksom testet i övrigt.

Kanske är det så att praktikerna inte lyckas förmå att överbygga kunskapsklyftorna mellan forskning och tillämpning? Men om så är fallet, har vi ju sett det genom historien, tusentals måste lida, skadas och dö innan tämligen enkla lösningar faller på plats. USA införde inte bälteslagen förrän 1968 och Sverige först 1971 (fram och baksäte), innan dessa lagar kom till, dog massor i trafiken, många helt i onödan.

5 kommentarer:

 1. Sluta skriv, jag får inget jobb gjort ;-)Sitter ju å kollar på din blogg hela dagen!!!

  -Grabben i graven bredvid

  SvaraRadera
 2. Kronofogden kan hjälpa mig hitta mina ekonomiska styrkor? Ligger väl i deras kassaskåp efter alla år med utmätningar, vilket dravel.

  SvaraRadera
 3. Hur hjälper denna sida mig och min familj när vi inte bestämmer över våra egna pengar, det gör Kronofogden. Vem ska använda denna sida? Dom som har skulder eller dom inte har?

  -Pantamera

  SvaraRadera
 4. Jag tror faktiskt ändå att kunskap och utbildning har en viss inverkan på de ekonomiska beslut man tar så länge man INTE har ekonomiska problem MEN om man blir sjuk, arbetslös, änka/änkling, går i kk osv och FÅR ekonomiska problem så tror jag att det händer det saker hos en människa som jag inte kan förklara...

  SvaraRadera
 5. Ingen har kunnat påvisa korrelation mellan utbildning, attityder och skuldsatthet.

  SvaraRadera