torsdag 2 december 2010

Är det politikerna eller skuldindustrin som sätter agendan?

Dagens Nyheter publicerade idag en artikel om hur motioner har sitt ursprung bland lobbygrupper. Varannan rikdsagsledmot har skrivit under en motion som "särskilda" intressegrupper formulerat. Det är ytterst allvarligt att förtroendevalda politiker lämnar ifrån sig frågor om lagstiftning till grupper med särskilda intressen. Vad som är än allvarligare är att det inte sker öppet. Svensk lobbyism sker i det dolda till skillnad från den amerikanska, brittiska och franska. I dessa länder har politiker mer vett att "skylta" med vilka allianser man har med det privata näringslivet och medborgarna kan ta ställning därefter.

Det är föga förvånande att Jan Ertsborns utredning om lättnader i skuldsaneringslagen lämnas utan bifall när Beatrice Ask och Moderaterna lämnat över avgörandet till finans och inkassobranschen. Moderaterna är dessutom det enda parti som vägrat att redovisa varifrån man får större donationer. Det är inte längre osannolikt att prata i termer om köpta och rentav korrupta politiker och vänskapskorruption som har företräde framför samhällsnyttiga insatser i Sverige, det är snarare osannolikt att tro att politiker inte har privata allianser och lojaliteter som går före.

5 kommentarer:

 1. Varför accepterar vi detta, mig inkluderat?

  SvaraRadera
 2. Hur länge skall vi låta detta fortgå? Vad som stör mig är att alla partier utom moderaterna verkar ha en liberalare inställning till att låta människor komma ur skuldträsket. Varför skall denna lilla minoritet få diktera oinskränkt? Deras övertramp växer ju för varje dag och så sitter det några lallare och hejar på utan att tänka längre än näsan räcker. Jag känner inte igen mig någonstans i det här samhället längre. Jag tror många känner som jag.

  Vad har hänt sista åren? Jo,
  - fattigdomen har ökat lavinartat i Sverige
  - fler unga drabbas av psykiska problem
  - fler ungdomar klarar inte skolan längre
  - antalet våldsbrott har ökat lavinartat
  - äldrevården är en katastrof
  - sjukvården skyller på stress pga antalet
  ökade felbehandlingar
  - antalet i utanförskap ökar obönhörligen
  - fler och fler blir hemlösa

  Listan kan göras hur lång som helst. Uppenbart är dock att vi fått ett samhälle som jag är övertygad att människor egentligen inte vill ha. Allt medan den nya adeln, politikerna, bara blir latare och latare.

  SvaraRadera
 3. Skrev också ett blogginlägg om hur vi låter lobbygrupperna styra. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-salu-sveriges-socialdemokratiska.html

  SvaraRadera
 4. Hamnade på denna blogg av misstag. Häpnadsväckande! Jag trodde den skulle handla om, och visa på hjälp för, överskuldsatta personer, men det här är ju mest politisk propaganda!
  Denna artikel gränsar ju dessutom till förtal! Vad har du för belägg för de anklagelser du gör om att regeringsmedlemmar skulle springa bankernas och/eller inkassoföretagens ärenden?? Fram med fakta istället eller var tyst!

  OBS! Jag är EJ anställd inom bank eller inkasso utan sökte mig hit för att hitta info och idéer för överskuldsatta!

  SvaraRadera