onsdag 15 december 2010

Är vi på väg mot en ny finanskris?

Den svenska ekonomin är stark och växer medans USA och stora delar av Europa befinner sig i en djup kris. Media talar gärna om att Sverige, tack vare stabila statsfinanser kan beskåda krisens härjningar från läktarplats, om nu 8 procents arbetslöshet kan ses som läktarplats?

Problemet är att Sverige har en stor bank och finansindustri som är sårbar med sina investeringar utomlands och den snabbt växande utlåningen inom Sverige där allt fler inte amorterar på sina huslån. Anders Borg pratade redan efter den senaste krisen att man hade dödsförklarat bankernas bonussystem, men det har ju visat sig att det stämmer inte. Bankerna fortsätter med sina skyhöga bonusar till VD:ar och andra nyckelpersoner.

Den svenska bankindsutrin har genom åren opponerat sig häftigt mot regleringar även när det funnits en politisk vilja och nu pratar man om amorteringskrav först om 2-3 år. Man väntar inte med att ringa polisen i flera timmar om man utsätts för pågående brott. Risken är då att problemet löst sig själv, som den gjorde på 90-talet.

2 kommentarer:

  1. Bra beskrivning! Så blir läget då ett land styrs via en "Strutspolitik". Om man blundar för verkligheten, så finns den inte.

    Men tyvärr så kvarstår problemen...

    SvaraRadera
  2. Tror aldrig att Sverige klarar sig utan att dras med i USA:s alltmer nedåtgående finansspiral. T o m höjdarekonomer som tidigare fått nobelpriset siar om en ordentlig krasch på sikt eftersom USA bara kastat ut pengar inom landet på en massa "onödiga" stimulanspaketprojekt. De har byggt upp en stimulanspaketbubbla utan dess like.

    De flesta länder i Europa har redan börjat känna av problemen ordentligt och varför skulle Sverige undantas. Regeringen kan ju inte betala ALLT som bankerna lånat ut i spekulation via sina garantier.

    Om arbetslösheten stiger lite till så kommer det att märkas än mer. Jag tror dessutom att dagens bopriser, som är fantasier, aldrig kan bestå. Det blir problem så småningom och egentligen borde de som lånat upp sig informeras med råge vad som kan hända om det smäller.

    Man skall ha klart för sig att det finns alltid risk för en dominoeffekt när finanskriser uppstår. Det som drabbar USA en tid drabbar övriga världen en tid kort därefter.

    SvaraRadera